Belépés

Lépj be
Google+
Belépés emaillel
Még nem regisztráltál? Regisztrálj itt!

Regisztráció

Regisztrálj facebook vagy Google+ használatával!
Google+

Regisztráció

  • dp_ill_13-01

    A takarékos gén

    Előny, ha valaki hatékonyan raktározza a zsírt, viszont, könnyen elhízhatunk, ha túl sokat raktározunk belőle. James V. Neel amerikai genetikus 1962-ben dolgozta ki az úgynevezett „Takarékos gén” elméletet. Abból a megfigyelésből indult ki, hogy a rezervátumokban, zárt etnikai közösségekben élők, vagy ausztráliai […]

    Tovább
  • dp_ill_10-01 (4)

    Mindennapi hungarikum: a lecsó

    Természetesen az olyan klasszikus ételek, mint a tojásos lecsó kolbásszal és galuskával is elkészíthető csökkentett szénhidráttartalommal, vitaminokkal, rostokkal és paleo módon is. A szlovákul lečo, németül letscho, lengyelül leczo hagyományos magyar étel. Habár balkáni eredetű, ma már a magyar gasztronómia egyik […]

    Tovább
  • dp_ill_11-01 (1)

    A zöldségek alternatív élete: főzelék

    A köretekkel nem összetévesztendő főzelék egy zöldségből készült főfogás. Persze köretként is esszük, de nem ez a jellemző. Szinte bármiből készülhet: borsóból, krumpliból, spenótból, tökből, zöldbabból, babból, káposztából, kelkáposztából, lencséből, sárgaborsóból, ritkábban karfiolból, brokkoliból, kukoricából is. Tálaláskor feltétekkel szervírozzák, amelyek […]

    Tovább
  • dp_ill_8-01 (3)

    Gyógynövények a stressz enyhítésére: citromfű

    Idegi eredetű alvászavarok estében végezzünk esténként citromfű-kúrát. Fogyasszuk langyos állapotban, mézzel édesítve. A citromfű az árvacsalánfélék családjába tartozó, kellemes, citromra emlékeztető illatú, fehér virágú, évelő növény. Vadon csak szórványosan fordul elő, de kertekben sokfelé megtalálható. Dél-Európában a görögök terjesztették el, […]

    Tovább
  • dp_ill_12-01 (1)

    Street food

    A street food az egyik legnépszerűbb étkezési forma, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének tanulmánya alapján 2,5 milliárd személy eszik naponta „utcakaját.” Jellegzetessége, hogy utcán vagy más köztereken, például piacokon árulják, a triciklitől kezdve a kamionig mindenféle mozgóalkalmatosságot kihasználnak az […]

    Tovább
  • dp_ill_6-01

    A rostok szerepe a táplálkozásban

    Élelmi rostoknak nevezzük azokat a növényi sejtalkotó összetevőket, amelyek az emberi emésztő enzimek hidrolízisének ellenállnak, és az enzimek nem képesek felszívódásra alkalmas kisebb egységekre bontani őket. Oldhatókat és oldhatatlanokat különböztetünk meg. Egyre gyakoribbak azok a betegségek, amelyekben fontos szerepet játszik […]

    Tovább
  • dp_ill_4-01

    A fogyókúra története

    A 20. század előtt a kövérséget általában az egészséggel, termékenységgel azonosították, a soványság pedig az éhezést, szegénységet jelentette. Aztán megváltozott a közgondolkodás. A régi időkben különféle, az egészséggel semmiféle összefüggésben nem álló okok miatt kezdtek sokan – egészségtelen – fogyókúrákba. Megszállott […]

    Tovább
  • dp_ill_3-01

    Stressz és gyógynövények

    A stressz, az élő szervezet válasza bármilyen természetű megterhelésre. Sokféle módon, például gyógynövényekkel is enyhíthető, kezelhető. Leginkább néggyel: kamillával, levendulával, citromfűvel, ginzenggel. A kamillatea gyulladásgátló hatása közismert, azt azonban kevesebben tudják, hogy enyhe nyugtató- és idegerősítő szerként is hatásos. Elsősorban teaként […]

    Tovább
  • dp_ill_2_cs5-01

    Mennyi rostot fogyasszunk naponta?

    Egészségünk megtartása érdekében naponta mintegy 30 g növényi eredetű rostot, tehát gyümölcsöt, zöldséget és teljes kiőrlésű gabonaterméket kell elfogyasztanunk. A hazai táplálkozási felmérések szerint a lakosság élelmirost-fogyasztása sajnos nem kielégítő, a javasolt mennyiségnek még a felét sem teszi ki. A szükséges rostmennyiséget […]

    Tovább
  • dp_ill-01

    A paleolit diéta rövid története

    Milyen kutatások alapozták meg, hogyan indult világhódító útjára a paleolit étrend? Az elsők között, 1975­-ben Walter L. Voegtlin gasztroentológus (az emésztőrendszerrel és annak betegségeivel foglalkozó kutató) tanulmányozta a paleo étrendet. Azt sugallta, hogy javítaná a modern kori ember egészségét. Az […]

    Tovább