Belépés

Lépj be
Google+
Belépés emaillel
Még nem regisztráltál? Regisztrálj itt!

Regisztráció

Regisztrálj facebook vagy Google+ használatával!
Google+

Regisztráció

  • dp_ill_151219_1-01

    Diéták és diétafajták

    Fogyókúrázom – halljuk egyre gyakrabban. De mi is az a diéta, és milyen szempontok alapján csoportosíthatók a diétafajták? A görög eredetű, „életmód”, „életszemlélet” jelentésű diéta az emésztőszervi megbetegedésekhez kapcsolódó zsírszegény, illetve a fogyókúrás célú kalóriaszegény étrendre vonatkozik. Különböző fajtáinak közös […]

    Tovább
  • dp_ill_151219_3-01

    9 civilizációs betegség, amelyet a táplálkozás okoz​ és odafigyeléssel megelőzhető

    Nem árt, ha tisztában vagyunk azzal a ténnyel, hogy a civilizációs betegségek 85%-a a táplálkozás helytelenségéből ered, és és odafigyeléssel megelőzhetők​. Az alábbi 9 betegség, betegségcsoport a helytelen táplálkozás következményeiként is értelmezhető: • Anyagcserezavar okozta megbetegedések: túlsúly, cukorbetegség, köszvény, epekő, vesekő stb. • […]

    Tovább
  • dp_ill_151219_4-01 (1)

    Miért válunk túlsúlyossá a cukor és a szénhidrát miatt?

    A sejtjeink működéséhez nélkülözhetetlen üzemanyaghoz cukor vagy zsír formájában jutunk hozzá. Figyelem: elhízást okoz, ha túl sok zsírt raktározunk el. A szervezetnek előbb el kell égetnie az összes cukrot, mielőtt hozzákezdhetne a zsír feldolgozásához. Például egy nagy tányér, némi olívaolajjal […]

    Tovább
  • dp_ill_1218_2-01

    Növényeket nyomtat egy japán feltaláló

    Ételnyomtatásnál egyre gyakrabban hangzik el a kérdés, hogy tényleg csak valamilyen műanyagból printelhetők élelmiszerek, vagy esetleg másból is. Sokan keresnek alternatív megoldásokat, például a magokkal és csírákkal kísérletező 21 éves holland Chloé Rutzerveld vagy a Sonynál dolgozó Yuichiro Takeuchi. Ő élelmiszerek helyett növények […]

    Tovább
  • dp_1218-01

    Civilizációs betegségek: a helytelen táplálkozás

    A modern és a posztmodern világ jellegzetes bajainak túlnyomó többsége egy okravezethető vissza: a helytelen táplálkozás. Civilizációs betegségeknek nevezzük azokat a modern és posztmodern kor emberét sújtó kórokat, amelyek elsősorban a városi lakosság körében jelentek meg az elmúlt évszázadban, majd […]

    Tovább
  • dp_ill_1217_2-01

    Jön az újgenerációs ételhelyettesítő

    A huszonéves Rob Rhinehart szoftvermérnök találmánya, aki egyszerűen kikísérletezte, hogyan váltható ki az evés alapvető tápanyagokból kevert ételhelyettesítő koktéllal. 2013-ban vitaminokat, ásványi anyagokat, szénhidrátokat, aminosavakat, zsírokat, néhány antioxidánst és probiotikumot kevert össze, oldott fel vízben, majd megitta az egészet. A Soylentet […]

    Tovább
  • dp_ill_1215-01 (1)

    3 ok, hogy miért válaszd a paleo étrendet 2016-ban is

    Napjaink embere alig veszi észre teste jelzéseit, mert elvesztette kapcsolatát a természettel. A paleo étrend háromféleképpen segíti, hogy újra rátaláljon. 1. A paleolit táplálkozási forma megmutatja, hogyan térhetünk vissza őseink étkezési szokásaihoz úgy, hogy közben összhangot teremtsünk testünk igényeivel, miközben eleget […]

    Tovább
  • dp_ill_151215_2-01

    A sajt története – kezdetek

    Egyik kedvenc élelmiszerünk, a sajt általában tehén, kecske, juh vagy bivaly tejéből készül savanyítással vagy felfőzéssel. Azt ugyan nem tudjuk, hogy honnan származik, de Európában és a Közel-Keleten a római korban terjedt el. Az első sajtkészítésre valószínűleg ie. 8000 és ie. 3000 […]

    Tovább
  • dp_ill_1214_2-01

    A híres almás pite

    Szinte nincs olyan ország a Ráktérítő felett, ahol ne készítenének almás pitét. Sokféle létezik, talán az angol és az amerikai a leghíresebbek. A legkorábbi feljegyzések a 14. századból maradtak fenn, bár az a sütemény igen más volt, mint a mai: nem […]

    Tovább
  • dp_ill_1209-01

    Jó tudni: vitaminok és ásványi anyagok

    Szervezetünk normális működéséhez vitaminokra, ásványi anyagokra és nyomelemekre egyaránt szükség van. A vitaminok kis molekulájú, biológiailag aktív szerves anyagok, melyeket szervezetünk nem tud előállítani. A szervezetben az egyes vitaminok kémiailag hasonló szerkezetű provitaminokból épülnek fel. Zsírban és vízben oldódókat különböztetünk […]

    Tovább