Belépés

Lépj be
Google+
Belépés emaillel
Még nem regisztráltál? Regisztrálj itt!

Regisztráció

Regisztrálj facebook vagy Google+ használatával!
Google+

Regisztráció

Diéták és diétafajták

dp_ill_151219_1-01

Kategóriák: Blog

Fogyókúrázom – halljuk egyre gyakrabban. De mi is az a diéta, és milyen szempontok alapján csoportosíthatók a diétafajták?
A görög eredetű, „életmód”, „életszemlélet” jelentésű diéta az emésztőszervi megbetegedésekhez kapcsolódó zsírszegény, illetve a fogyókúrás célú kalóriaszegény étrendre vonatkozik. Különböző fajtáinak közös nevezője, hogy a táplálkozást minden alkalommal a szervezet megváltozott állapotához próbálják igazítani. Többféleképpen, több szempont alapján csoportosíthatók a diéták:
– életkor (kisgyerekek, kamaszok, idősek),
– élethelyzet szerinti (várandósság, szoptatás, stressz),
– rövidtávú (hasmenés, műtét utáni),
– megelőző (immunrendszer erősítését célzó),
– különleges tápanyagigényre  reagáló diéták (vashiányra stb.).
Az orvostudományban egyre fontosabb táplálásterápia szintén idetartozik, amelyek a betegségek speciális terápiáját kíséri, hatékonyságát növeli ls célja, hogy egy vagy több tápanyag hiánya ne hátráltassa a gyógyulást.
A diéták egy másik csoportosítása a tápanyagtartalom (fehérjeszegény, fehérjegazdag, szénhidrátszegény, szénhidrátgazdag stb.), ételkészítés  (folyékony, pépes, rostszegény, rostgazdag stb.) szerinti változatozatokat, a mesterséges táplálást, a különleges diéták és a diagnosztikus étrendeket különbözteti meg.