Belépés

Lépj be
Google+
Belépés emaillel
Még nem regisztráltál? Regisztrálj itt!

Regisztráció

Regisztrálj facebook vagy Google+ használatával!
Google+

Regisztráció

Miért válunk túlsúlyossá a cukor és a szénhidrát miatt?

dp_ill_151219_4-01 (1)

Kategóriák: Blog

A sejtjeink működéséhez nélkülözhetetlen üzemanyaghoz cukor vagy zsír formájában jutunk hozzá. Figyelem: elhízást okoz, ha túl sok zsírt raktározunk el. A szervezetnek előbb el kell égetnie az összes cukrot, mielőtt hozzákezdhetne a zsír feldolgozásához. Például egy nagy tányér, némi olívaolajjal és húsgolyókkal fogyasztott tészta esetében először fel kell dolgoznia a tészta teljes mennyiségét. Amit nem tud elégetni, azt zsírként raktározza el. A tulajdonképpeni zsír, amit még a tészta mellé megeszünk, szintén elraktározódik. Minél több szénhidrátot és cukrot veszünk magunkhoz, sejtjeink annál inkább hozzászoknak majd ahhoz, hogy üzemanyagként cukrot használjanak fel. Egy idő után sóvárogni fognak utána, és a zsírral szemben ezt részesítik majd előnyben.

A legtöbb ember megszokja, hogy cukrot égessen el, szervezetük beáll arra, hogy ebből a célból folyamatosan cukrot vegyen magához, és végső soron még több cukrot használjon fel, még akkor is, amikor nem eszik. Éjjel, alvás közben testünk előnyben részesíti a cukor felhasználását, beleértve a szervezet fehérjéinek lebontásából származó cukrot is, ami ahhoz vezet, hogy a testtömeg csökken, ami az izmok és csontok tömegének csökkenését is magában foglalja.

De milyen zűrzavarokat okoznak a szénhidrátok és a cukor?
A mértéktelen szénhidrát- és cukorfogyasztás nemcsak elhízáshoz, hanem cukorbetegséghez is vezethet. Számos amerikában például hatalmas mennyiségű cukrot, kenyeret, sült ételeket, rágcsálnivalókat, kekszeket és számtalan egyéb magas szénhidráttartalmú ételt fogyasztott. Szervezetük már nem volt képes kezelni ezt a töméntelen cukrot, ezért zsírrá alakítja azt, hogy kiiktassa a vérkeringésből. Egy ideig a testsúlyuk gyarapszik, hiszen ez a sejtek elemi reakciója az életben maradás céljából: zsírrá alakítják a felesleges cukrot. Viszont egy idő után a szervezet zsírraktárai is megtelnek. Ez az oka annak, hogy a legtöbb túlsúlyos ember általában cukorbeteggé válik. Szervezetükben nem marad már több hely, ahol a felesleges cukrot zsírként tárolhatnák, így az a keringésben marad, ami ahhoz vezet, hogy az inzulinszint megemelkedik, és a szervezet immunissá válik az étvágyat szabályozó, leptin nevű hormonnal szemben.

Az emberek tehát elsősorban nem azért válnak túlsúlyossá, mert sok zsírt esznek, hanem mert elfelejtették, hogyan hasznosítsák a zsírt. Persze a gyenge hormonális szabályozás is szerepet játszhat ebben.