Belépés

Lépj be
Google+
Belépés emaillel
Még nem regisztráltál? Regisztrálj itt!

Regisztráció

Regisztrálj facebook vagy Google+ használatával!
Google+

Regisztráció

Civilizációs betegségek: a helytelen táplálkozás

dp_1218-01

Kategóriák: Blog

A modern és a posztmodern világ jellegzetes bajainak túlnyomó többsége egy okravezethető vissza: a helytelen táplálkozás.

Civilizációs betegségeknek nevezzük azokat a modern és posztmodern kor emberét sújtó kórokat, amelyek elsősorban a városi lakosság körében jelentek meg az elmúlt évszázadban, majd nőttek aránytalanul meg az utóbbi két-három évtizedben.

Az ipar rohamos fejlődésének, a modernizációnak, civilizációnak negatív velejárói, miközben az egészségügy egyre súlyosabb gazdasági problémává válik. Az okokat négy főbb csoportba sorolhatjuk: étkezés/táplálkozás, genetika, életkörülmények/lelki okok (stressz, anyagi gondok, rossz kapcsolat stb.), környezeti szennyeződések. Sokan nem tudják, hogy ezek az évek, évtizedek alatt kialakuló betegségek 85%-a a táplálkozásból ered. És hiába gondoljuk, hogy a korral járnak – az adatok alapján egyre fiatalabb generációk életét nehezíti meg például a reuma, az allergia, az anyagcserezavar, az emésztőszervek megbetegedései stb. Korábban az emberek azt ették, amit maguk termeltek és tenyésztettek, mindezeket is csak a legszükségesebben feldolgozva. Manapság a táplálkozásból eredő civilizációs betegségek legfőbb oka, hogy az élelmiszeripar fejlődésével egyre inkább eltávolodtunk az egészséges, természetes élelmiszerektől.