Belépés

Lépj be
Google+
Belépés emaillel
Még nem regisztráltál? Regisztrálj itt!

Regisztráció

Regisztrálj facebook vagy Google+ használatával!
Google+

Regisztráció

A sajt története – kezdetek

dp_ill_151215_2-01

Kategóriák: Blog

Egyik kedvenc élelmiszerünk, a sajt általában tehén, kecske, juh vagy bivaly tejéből készül savanyítással vagy felfőzéssel. Azt ugyan nem tudjuk, hogy honnan származik, de Európában és a Közel-Keleten a római korban terjedt el. Az első sajtkészítésre valószínűleg ie. 8000 és ie. 3000 között, a juhok háziasításával egyidőben került sor. Az első sajtokat a Közel-Keleten élő nomádok vagy a Közép-Ázsiában élő nomád türkök készítették. Az állati eredetű bőrtartókban és a felfújt belső szervekből készült tárolókban már az ősidők óta tartottak élelmiszereket. Valószínűleg véletlenül találták fel, mégpedig úgy, hogy az állati gyomorból készült tárolóedénybe rakott tej egy idő után aludttejre és savóra bomlott.

Az egyik legenda szerint egy arab nomád fedezte fel. Tejjel töltött meg egy nyeregtáskát, hogy azt fogyassza az úton, ameddig keresztüllovagol a sivatagon. Több óra lovaglás után megállt, hogy szomját oltsa, és látta, hogy a tej sápadt vizes folyadékká vált, amelyben szilárd fehér darabokban vált ki a sajt. A nyeregtáska egy fiatal állat gyomrából készült, ez egy megalvasztó enzimet tartalmazott, amit renninként (alvasztóenzim) ismerünk. A tejet valójában a rennin, a forró nap és a ló vágtató mozgásának kombinációja aludttejjé és savóvá választotta el.

Valószínűleg a Közép-Ázsia nomád törzsei találták ki azt, hogy az állati bőrt felhasználták oly módon, hogy állatok hátán szállították a tejet vándorlásaik során (tömlő). A tejcukrok erjedését azt okozta, hogy a tej megalvadt és a lengő mozgás feldarabolta az aludttejet, hogy abból aztán üdítő savóital legyen. Az aludttejet ekkor eltávolították, lecsapolták és sózták, hogy jóízű és tápláló magas fehérjetartalmú ételt hozzanak létre.